Kütüphane Yazılımları Yenileme Projesi
İSAM Kütüphanesi, uzun yıllardır İSAM’ın kendi imkânları ile hazırladığı otomasyon yazılımını kullanmaktaydı. Mevcut yazılımın, günümüzün güvenlik ihtiyaçlarını, yazılım teknolojisinin gereklerini ve kütüphane/arşiv standartlarını karşılayamaması nedeniyle bir dönüşüm projesi başlatıldı. Projenin üç aşaması tamamlanmış ve dördüncü aşamaya geçilmiştir.
Birinci aşamada İSAM’ın donanım altyapısının yenilenmesi çerçevesinde kütüphanenin ihtiyaç duyduğu yüksek kapasiteli sunucular devreye alınmıştır.
İkinci aşamada kütüphanenin 600.000 civarındaki kitap, dergi ve dergi sayıları yeni alınan Yordam kütüphane otomasyon sistemine aktarılmıştır.
Üçüncü aşamada kütüphanenin 15 arşiv koleksiyonundan 13’ü, Birleşmiş Milletler, Kanada Arşivi gibi önemli kurumların da kullandığı açık kaynak kodlu AtoM (Access to Memory) programına ISAD-G standartlarında aktarılmıştır. Kalan iki koleksiyon da yakın bir zamanda bu programa aktarılmış olacaktır.
Dördüncü aşamada ise makale veri tabanlarının, aralarında Harvard, MIT gibi üniversitelerin de bulunduğu 1.500 civarında kurumun kullandığı yine açık kaynak kodlu Dspace programına Dublin Core standartlarında aktarılmasıdır. Sistem kurulmuş, testler yapılmış ve verilerin dönüştürülmesine başlanmıştır. Çalışmalar tamamlandıkça makale veri tabanları Dspace üzerinden araştırmacıların kullanımına açılacaktır.
https://kutuphane.isam.org.tr ile ilgili geri bildirimlerinizi kutuphane@isam.org.tr adresine gönderebilirsiniz.